fredag 2. november 2012

Bowling for Columbine


Bowling for Columbine er en dokumentarfilm  som er regissert av Michael Moore og utgitt i 2002. Den er både  tankevekkende og svært kritikerrost.  Filmen baserer seg på våpenkulturen i USA og årsaken til hvorfor dødsraten er så høy med våpen i motsetning til andre steder. I filmen reiser  Michael Moore forskjellige steder og forhører seg med personer. Han tar utgangspunkt i hendelser gjennom våpenhistorien til USA, blant annet massakren på Columbine High School i 1999. Han stiller mange viktige spørsmål for å finne ut av hvorfor våpen blir brukt så mye mer i USA enn i for eksempel Canada. Filmen er alvorlig og som sagt tankevekkende, men har et preg av humor over seg. 

Medias påvirkning
Media er overalt og  har en stor påvirkningskraft på de fleste av oss. En avis kan skrive om samme sak, men vinkle slik de vil at vi skal se det.  Media er en viktig del av ikke bare hverdagen vår, men også for samfunnet. Gjennom tv og internett kan du få vite hva som skjer på andre siden av kloden. Påvirkningen til media kan føre med seg både positive og negative sider.


Mediepåvirkningen blir delt inn i tre teorier:
  1. "Teorien om de allmektige mediene"
    Folk som deler denne teorien mener at mediene har en sterk påvirkning på mottakerne. I dokumentaren finner vi folk som mente at sangeren Marilyn Manson som alltid har sterke meninger og tekst som skiller seg ut i sangene, har påvirket blant annet unge mennesker til å utføre voldelige handlinger.
    Det menes også at voldelige filmer og tv-spill bidrar til dette.
  1. "Teorien om de avmektige mediene"
    Her har mediene liten eller ingen påvirkning på mottakerne. Det menes også at personlig kommunikasjon har mye større påvirkningskraft enn massekommunikasjon. Et eksempel fra filmen er at til tross for at Japan og Tyskland har mye historie med våpen og vold, har USA mye høyere dødsrate med våpen enn det de har.
  1. "Teorien om de mektige mediene"
    Både Marilyn Manson og Michael Moore mener at mediene påvirker men at de ikke påvirker handlinger. Et begrep vi kan bruke i denne sammenhengen er kultivasjonsteorien som vil si at  mediene har en langsiktig påvirkningskraft. Hører du noe gjentatte ganger på nyhetene eller at det står skrevet i avisen vil dette kunne gi et spesielt inntrykk av noe og påvirke ditt syn på det.

            Min mening
Jeg syns ikke at man kan bruke mediene som en unnskyldning til å utføre voldelige handlinger. En hver person står for sine egne handlinger uansett hva. Jeg klarer ikke helt å plassere meg selv i en av kategoriene, men i så fall hadde det nok vært den siste teorien "Teorien om de mektige mediene" ettersom at jeg tror at blir man fortalt noe gjentatte ganger kan ens synspunkt bli påvirket.

Bilde: http://www.google.no/imgres?um=1&hl=no&sa=N&biw=1366&bih=667&tbm=isch&tbnid=SsEq9Q8VK8lF6M:&imgrefurl=http://1staenglish.wikispaces.com/Bowling%2Bfor%2BColumbine&docid=e4BC4ENXXxckIM&imgurl=http://1staenglish.wikispaces.com/file/view/bowling-for-columbine_quad.jpg/141344933/bowling-for-columbine_quad.jpg&w=369&h=280&ei=E7iTUNOcCM_Jswb_2oHYDw&zoom=1&iact=rc&dur=6&sig=108369006770369978876&page=1&tbnh=158&tbnw=209&start=0&ndsp=19&ved=1t:429,i:74&tx=148&ty=22

1 kommentar:

  1. Bra tekst! Godt skrevet, oversiktlig, og rimelig reflektert når det gjelder temaet «mediepåvirkning». Jeg vil bare påpeke noen nyanser her: Om avmektige medier: her var det et viktig poeng at ungdommer i f.eks. Tyskland og Japan hadde samme MEDIEVANER om ungdommer i USA. Om mektige medier: Kunne du knyttet dette mer spesifikt opp mot eksemplene som vises i filmen? (f.eks. at nyhetsmediene i USA gir et bilde av verden som farlig/skummel og svarte som kriminelle, og hvordan dette fører til angst/ frykt)

    SvarSlett