mandag 11. november 2013

Filmanalyse - Tuba Atlantic




Studentfilmen "Tuba Atlantic" er en kortfilm som er regissert av  Hallvar Witzo og skrevet av  Linn-Jeanethe Kyed.  Den har blitt tatt godt i mot av det norske folk og filmen som tar utgangspunkt i en trist og alvorlig hendelse med humoristisk preg over det hele vant Student Academy Awards i 2011. I 2012 ble den 25 minutters lange filmen nominert til Oscar for beste kortfilm.

Handling og Miljø
Handlingen foregår på Trønderlagkysten hvor en grinete gammel mann bor.  Etter han en tidlig morgen kjenner smerte i brystet sitt får han klar beskjed fra legen. Han har kun har 6 dager igjen å leve.
Han er først nå klar for å begrave stridsøksen med broren etter å ikke ha snakket sammen på over 30 år. Han får ikke tak i han på telefonen og må derfor ty til andre midler. Han får hjelp av sin dødsengel og med knapp tid klarer de å få den store tubaen som Oskar og hans bror lagde når de var små til å virke og lage en stor lyd som når gjennom til Amerika hvor broen befinner seg. På denne måten oppnår han kontakt med broen som "responderer" på radioen og ber Oskar koble til telefonen sånn at de kan snakke. På denne måten har Oskar oppnådd det han ville før han kan finne fred og sovne inn.
Miljøet filmen er filmet i understreker handlingen. Stedet handlingen utspiller seg er rolig og ensomt og det er kalde grålige farger.

Karakterene
Karakterene vi blir mest kjent med er hovedkarakteren Oskar og den glade jenta som er Oskars dødsengel. Oskar er den som gjennomgår størst forandring i filmen. Han går fra å være bitter og sint person som ikke bryr om andre enn seg selv til å bli mer omtenksom og mild. Årsaken til Oskars utvikling er at han først møter mye motstand. Han er protagonisten i filmen og etter beskjeden om at han kun har seks dager igjen å leve har han ett mål. Han vil kontakte broren sin. Det er ikke så lett og en protagonist har ofte en motstander som hindrer en i å nå målet, kalt antagonist.
Oskar ser i begynnelsen på dødsengelen som antagonist, når hun for eksempel gir han sovepiller som gjør at han mister en hel dag. Andre faktorer som anses som antagonister er vinden som må blåse riktig vei for at tubaen skal virker og ikke minst helsen som gir han en tidsbegrensning. Man kan også fundere på hvilken rolle måkene har i kortfilmen ettersom det er satt stor fokus på dem. Måkene er brukt som et humoristisk virkemiddel som letter på stemningen i filmen. Oskar bruker mye tid på å skyte og lage feller for måkene, så man kan også konkludere med at de er et hinder som gjør at han mister tid til å nå målet.

Dramaturgi
Filmen innledes med at hovedkarakteren opplever en smerte i brystet og deretter ender opp på kontoret til legen.  Dette er det som setter i gang handlingen, altså at han finner ut at han har kort tid igjen å leve. Komplikasjonen oppstår når dødsengelen står på døren og hindrer Oskars mål. Med så mange avgjørende faktorer bygger spenningen seg opp mot om han klarer å nå målet eller ikke før det er for sent.
Etter hvert når dødsengelen ikke lenger er en motstand, men heller en medhjelper og vinden blåser riktig vei klarer de å sette i gang tubaen. Dette er vendepunktet og klimakset i filmen og spenningen trappes deretter ned. Han har nå nådd målet og får gjennom radioen vite at broren har hørt det og ønsker å gjenoppta kontakten. Det er ikke lenger noen konflikt mellom dem. Kortfilmen har fulgt dramaturgimodellen og klarer å skape og opprettholde interesse hos mottakeren. 

Filmatiske virkemidler
Det kommer tydelig fram at det er brukt mye tid på filmingen og riktig utsnitt i denne kortfilmen. Utsnitt som er brukt er blant annet heltotal, hvor man får med omgivelsene i bildet i tillegg til hele fokuspunktet. Det er også brukt total og halvtotal hvor det er mindre fokus på omgivelsene og mer fokus på fokuspunktet. I noen deler av filmen er det zoomet nærmere inn på gjenstander for å skape en effekt, for eksempel når Oskar setter ringt rundt den 6 dagen og når han river av lapper fra kalenderen.
Det meste av filmingen foregår i normalperspektiv hvor vi ser handlingen i øyehøyde. I noen deler av filmen filmes det i froskeperspektiv, som vil si at kameraet er plassert under øyehøyde.
I filmen er det myke klipp og en klipperytme som gjør at det får en fin flyt og rolige overganger.

Filmens budskap
Man kan tolke budskapet i filmen som at man må leve hver dag som om det er den siste. Oskar har i motsetning til mange andre fått vite konkret hvor lenge han har igjen å leve og ønsker derfor og nå et mål før han dør. Ettersom man i de fleste tilfeller ikke vet hvor lenge man har igjen å leve bør man sette pris på den lille tiden man har på jorden og gjøre ting før det er for sent.

Vurdering av filmen
Jeg syns filmen var bra satt sammen og at det var god bruk av vinkler og kameraposisjoner. Musikkvalgene og oppbyggingen av filmen fungerte svært bra og fanget interessen min og selv om jeg kunne forutse litt av handlingen var jeg nysgjerrig på hvordan det ville utspille seg og hvordan karakterene ville forholde seg til hverandre utover filmen. Skal jeg kommentere noe er det i så fall at skuespillerne kunne vært litt mer troverdige i spillingen. Ellers syns jeg at det var en god film med et tankevekkende budskap hvor man ikke skal ta dager for gitt og ikke vente til siste øyeblikk med å nå målene sine.